Spýtali sme sa Majstrov, kategória Barista

barista_2015-na_facebook_IMG_4278-Edit

Na prelome januára a februára 2015 sa konali Majstrovstvá Slovenska Barista (2015), a to v kategóriách Barista, Latte Art a Cup Tasters. Majstrovstvá boli organizované Slovak Coffee Association a koordinátorom SCAE pre Slovensko. Aj napriek tomu, že štatisticky mali navrch muži (Zloženie súťažiacich Barista 2015), dva majstrovské tituly patria ženám. Majstrov Slovenska v každej súťažnej kategórii sme sa spýtali pár otázok. V kategórii Barista sa majsterkou Slovenska stala Veronika Gálová.

Daniel: Pocity po vyhlásení oficiálnych výsledkov, a teda oboznámení sa, že si majster/ka Slovenska?

Veronika: V tom momente po vyhlásení? V tej chvíli sa čas na chvíľu skutočne zastaví a už zase mi trvalo kým som si uvedomila, že som to naozaj vyhrala. Nie je to len o pocite šťastia a prekvapenia, ale hlavne o zodpovednosti, ktorá sa s týmto ocenením spája. Pretože také ocenenie je zase len začiatok niečoho nového. Dôležité je vedieť to využiť.

 Daniel: Predstavíš nám bližšie kávu, s ktorou si súťažila?

Veronika: Tak teraz to už môžem predstaviť podrobnejšie – káva, s ktorou som súťažila je káva z Afriky, konkrétne Burundi, región Kayanza. Bola spracovaná mokrou metódou a je z variety Bourbon. Je  z českej pražiarne výberovej kávy La Boheme Café, kde pracujem. Táto káva bola jedna z káv v rámci programu Cup Of Excellance minulý rok, kde sa dostala až medzi desať najlepších káv s hodnotením 92/100. Kvôli jemnému defektu v jednej zo šálok bola zo súťaže vyradená, čo bola neskutočná škoda. Ale aj napriek tomu sa majiteľ pražiarne, Charles Fleer, rozhodol túto kávu kúpiť, podporiť tak farmárov a preberaním kávových zŕn odstrániť defekt. Táto káva má krásny ovocný chuťový profil a po týchto majstrovstvách je možné si ju u nás zakúpiť.

 Daniel: Ako hodnotíš celý priebeh majstrovstiev?

Veronika: Oproti minulému roku musím uznať, že organizátori spravili zase krok vpred. Prekvapilo ma, ako sa všetko časovo dodržovalo. Až na vyhlásenie výsledkov, ale to svoj dramatický záver určite potrebovalo J. Takže ďakujem za možnosť súťažiť a príjemné podmienky, za úžasných pomocníkov, time-keeprov, dobrovoľníkov – oni všetci si to s nami užívali a prežívali až dokonca.

 Daniel: Čo hovoríš na porotu a súperov vo svojej kategórii?

Veronika: Porota – aj vďaka ním z vás opadne stres. Keď sa tam postavíte, nie je to ako na skúške v škole. Všetci sa na vás usmievajú a snažia sa aspoň tak napomáhať a dodať vám odvahu. Užívali si to so mnou a som rada, že sme zostali v kontakte aj po súťaži. Dali mi množstvo rád na svetové finále a dodali odvahy.

Súperi – v hlavnej kategórii sme sa stretli deviati a potešili ma nové tváre. Hlavne musím spomenúť Roxanu a Roba, ktorý skončil tretí. Prišli z Banskej Bystrice a pod vedením Martina Karabiňoša ukázali, že na to určite majú! Musím sa priznať, že som do poslednej chvíle videla v Robovi veľkého súpera a to sa pred porotcov postavil prvýkrát. Takže sa o ďalšie ročníky nebojím.

 Daniel: Skúsiš slovenské majstrovstvá aj o rok?

Veronika: To neviem s istotou povedať. Ešte pred rokom som len snívala o tom si to niekedy skúsiť – môcť sa tam postaviť a porovnávať sa s baristami – profíkmi. A dnes už mam za sebou dve prvé miesta. Neskutočné. Takže o rok budem rada ak bude dostatok času a rada znova prídem.

 Daniel: Vnímaš kávovú scénu na Slovensku?

Veronika: Vnímam. Minimálne preto, že pôsobím v Prahe a často porovnávam českú a slovenskú scénu a mrzí ma, že na Slovensku sa ešte máme čo učiť. Možno je to škoda, že všetci odchádzame za hranice ale to je na hlbšie zamyslenie, prečo tomu tak je. No som rada za ľudí, ktorí majú chuť a energiu pomáhať mladým baristom a slovenskej kávovej scéne. Pretože už teraz máme za sebou niekoľko festivalov a nielen v hlavnom meste, niekoľko škôl a vzdelávacích kurzov, umiestnenia na popredných svetových priečkach, dokonca kávový magazín! Takže už len v tom pokračovať!

 Krátko o Veronike Gálovej:

Pochádzam z Humenného a žijem 5 rokov v Prahe. Všetko to začalo štúdiom na vysokej škole a brigádou v Starbucks Coffee popri práci. Po čase sa z brigády stala záľuba a neskôr životný cieľ. Dnes už pracujem pre českú pražiareň výberovej kávy La Boheme Café, občas ma nájdete za barom, pri tréningu nových kaviarní, cuppovaní nových káv alebo za pracovným stolom v tvorbe grafiky, pretože to všetko už k mojej práci patrí. Môj vzťah ku káve? Je to niečo, čo ma dokáže napĺňať a robiť šťastnou. S každou kávou predávam vždy aj úsmev a viem, že kávou svet nezachránim ale môžem aspoň ľudom okolo seba spríjemniť deň, tak čo môže byť viac? J

Kávu, ktorú si rada dám je cappuccino na ráno a filtrovanú cez deň. A asi ako väčšina mám najradšej ovocné, sladké a acidné kávy, no nie je to priorita.

Autor: Daniel Dudinský

Zdroj: SCA

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Connecting to %s